Изкуственият интелект – човечество, готово ли си вече?

 

cyborg-2765349_1280

 

Днес всеки говори за изкуствен интелект, но дали разбираме за какво точно става дума? Това е важно, защото с всеки изминал ден човечеството се приближава с още една крачка към бъдеще, в което машини и хора ще живеят в по-тясна симбиоза.

Изкуственият интелект все повече играе важна роля в живота ни, а последната тенденция са AI процесорите в нашите смартфони. Тази технология започва да се развива още през 50-те години на миналия век с проекта Dartmouth Summer Research Project на Dartmouth College в САЩ.

Той става популярен с работата на Алън Тюринг, на когото принадлежи известният тест на Тюринг. Но AI влиза под светлината на прожекторите на световната сцена с появата на шахматния суперкомпютър Deep Blue на IBM, който беше първата машина, която победи световния шампион по шах Гари Каспаров в мач през 1996 година.

Алгоритмите за изкуствен интелект са използвани в центровете за данни и на големите компютри в продължение на много години, но едва сега са налице в сферата на потребителската електроника.

Определението за изкуствен интелект го характеризира като клон на компютърната наука, който се занимава с автоматизиране на интелигентно поведение. Трудността идва от това, че е много трудно да се определи точно интелигентността и затова изкуственият интелект също не може да бъде точно определен.

По принцип терминът се използва, за да се опишат системите, чиято цел е да използват машини, за да подражават и симулират човешката интелигентност и съответното поведение. Това може да бъде постигнато чрез прости алгоритми и предварително дефинирани модели, но може да стане и много по-сложно.

 

Съществуват различни инструменти и методи за прилагане на изкуствен интелект в реални сценарии, някои от които могат да бъдат използвани паралелно. Основата на всичко това е машинното обучение, което се определя като система, която изгражда знания от опит. Този процес дава възможност на системата да открива модели и закони с все по-голяма скорост и точност.

binary-2175285_1280

 

Дълбокото обучение (Deep Learning) е подтип на машинното обучение, който става все по-важен. В този случай се използват само невронни мрежи. Дълбокото обучение е в основата на повечето приложения на AI. Благодарение на възможността за все по-голямо разширяване на дизайна на невронните мрежи с по-сложни и мощни нови слоеве, дълбокото обучение е лесно мащабируемо и приспособимо към много приложения.

Изкуственият интелект вече се използва в много области, но в никакъв случай не всички от тях са видими на пръв поглед. Следователно, изборът на сценарии, които се възползват от възможностите на тази технология, в никакъв случай не е завършен.

Механизмите на изкуствената интелигентност са отлични за откриване, идентифициране и класифициране на обекти и лица върху снимки и видеоклипове. Такова разпознаване е възможно и за аудио данни.
При обслужването на клиенти все повече се използват чатботове. Тези асистенти разпознават ключови думи, които клиентът може да каже и отговарят според зададената им стойност. В зависимост от употребата, този асистент може да бъде повече или по-малко сложен.
Освен това има многобройни научноизследователски проекти за изкуствен интелект, като най-важният от тях е Watson на IBM. Компютърната програма вече направи първия си публичен дебют през 2011 година в телевизионната викторина Jeopardy, където се изправи срещу двама души и спечели.

Японска застрахователна компания използва Watson от месец януари, за да проверява застрахованите клиенти, тяхната история и медицински данни и да оценява нараняванията и заболяванията. Според информацията на компанията, Уотсън заменя около 30 служители. Загубата на работни места чрез автоматизация е само един от етичните и социални въпроси около изкуствения интелект, който ще бъде предмет на множество научни и технически дискусии занапред…Дали човечеството е готово?…

About The Author