Какво е Ардуино?

Ардуино
Какво  е Ардуино?

Ардуино е електронна платформа с отворен код, базирана на лесен за използване софтуер и хардуер. Ардуино платките са в състояние да четат входове (светлина върху сензор, пръст на бутон, или съобщение в Twitter)  и да го превръщат в изходен код (активиране на мотор, светване на диод, публикуване онлайн).  Вие можете да кажете на вашата платка, какво да направи, чрез изпращане на набор от инструкции към микроконтролера на платката.  За да можете да направите това е нужно да използвате Ардуино език или Ардуино софтуер.

През годините Ардуино е бил мозъкът на хиляди проекти, от предмети за бита, до сложни научни инструменти. Световна общност на „създателите“ (студенти, любители, художници, програмисти и специалисти) се е събрала около тази платформа с отворен код и техният принос е добавен до невероятното количество достъпни знания, които могат да бъдат от голяма полза както за начинаещи, така и за експерти.

Защо Ардуино?
  •  Евтин е

Ардуино платките са евтини в сравнение с другите микроконтролерни платформи. Най-евтиният вариант, може да бъде сглобен на ръка.

  • Няма ограничения

Arduino софтуерът (IDE) работи на Windows, Macintosh OSX и Linux операционни системи. Повечето микроконтролерни системи се ограничават до Windows.

  • Проста, ясна програмна среда

Arduino софтуерът (IDE) е лесен за използване както за начинаещи, така и е достатъчно гъвкав за напреднали потребители.

  • Отвореният код и разширяем софтуер

Софтуерът Arduino е инструмент с отворен код и е на разположение за разширение от опитни програмисти.

  • Отвореният код и разширяем хардуер

Плановете на платките Ардуино са публикувани под лиценз на Криейтив Комънс, така опитните дизайнери, могат да направят своя собствена версия на модула или да го подобрят. Дори неопитните потребители могат да изградят версия на модула, за да разберат как работи и да спестят пари.

За сваляне на Ардуино комикса натиснете ТУК

Ако темата ви е интересна, ние от ИТ Академия правим клуб по Ардуино, роботика и IOT.

 

About The Author