Как работят зелените екрани или „Chroma key“?

За какво се използва „Chroma key“?Chroma key

 

В филмите и телевизията, актьорите вървят пеша и понякога летят през сложни и фантастични пейзажи, които просто не съществуват в реалния свят. Те се возят на гърба на дракони, отглеждат култури на далечни планети или посещават магически светове с извисяващи се крепости, обитавани от странни същества. Понякога историята се развива в познат град, но в далечното минало или далечното бъдеще. Понякога героите организират епични битки в които изглежда, че се сриват забележителности или места, които зрителите познават добре, или където те живеят. И понякога, самите герои са физически трансформирани, или не се подават на закона на гравитацията.

Всичкият този високо-технологичен фалшификат се получава с помощта на декори оцветени в ярки тонове.  Процесът се нарича „chroma key“ или познат още като зелен екран.

Хрома манипулацията позволява на медийните техници лесно да отделят от зелените екрани или панели хората, които стоят пред тях. Зеленият цвят може лесно да бъде заместен с почти всичко. От анимирани метеорологични карти до ледената стена охранявана от Нощния страж в хит сериала на HBO „Игра на тронове“.

Как работи „Chroma key“?

Процесът взима записано видео или се снима на живо, като зеленият обект се премахва и се заменя с желания. Цветът който се използва е типично ярко зелено или синьо, защото тези цветове се различават много от човешките тонове на кожата и обикновено не се срещат и в облеклото.

За даработи ефекта, зелените площи трябва да бъдат равномерно осветени и без видими сенки. След като зелените екрани са идентифицирани и дигитално отстранени, почти всичко, което си представите може да се добави на свой ред, докато частите с оригиналното изображение, които не са зелени остават незасегнати.  Хрома манипулацията в реално време изисква хардуер, който може да разпознае и да манипулира множество видео канали (слоеве, определени от цвета).

(„chroma key“) Хрома манипулацията не е само за фона. Тя работи също така и с обекти. Става въпрос за изработването на анимационни герои, като драконите в „Игра на тронове“Chroma key.  Те също имат искрящо зелен заместител, който актьорите държат или взаимодействат с него. (докато той не бъде заместен от анимираният дракон след редактирането.)

В продължение на десетилетия, хрома технологиите стават все по-чувствителни и сложни. Вече имат способността дори да разделят отделни косми от главите на преден план на актьорите от зеления фон. Това прави интегрирането на живо действие по-ефектно и реалистично от всякога.

В същото време, цифровите технологии стават по-евтини и по-достъпни. Хрома вече е в обсега на всеки, който има смартфон или таблет. Софтуер и приложения като  Photoshop, After Effects и Imovie правят това възможно. Дори любители фотографи или видео редактори лесно да настроят и манипулират своите собствени изображения на зелен екран  или тези, които принадлежат на други хора, с резултати, които оригиналният им създател никога не е желал.
Chroma keyChroma keyChroma key