Общото между художествената литература и технологиите

 

45750966_517203868760018_5864326209696956416_n

 

Ако трябва да се посочи едно умение, което отличава човек в най-голяма степен от машините, то това безспорно ще е четенето. Ако има средство, с което да се противопоставим на безпогрешността на Изкуствения Интелект, то това е четенето. И да, не става дума за четенето на указания, инструкции за ползване и научни доклади, а за четенето на художествена литература. Четенето е от основно значение за съществуването ни в съвременното общество. Въпреки стремежа на почти всички компании и производители да предадат посланията си с изображение или простичко казано – с картинка, то остава единственият начин да се уверим, че, в крайна сметка, не сме се съгласили да изпълняваме непосилни условия.

НО КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ ТЕХНОЛОГИИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНАТА ЛИТЕРАТУРА?

Microsoft и търговецът на дребно – Alibaba, независимо един от друг, обявиха, че са създали софтуер, който се равнява или дори надминава хората в теста за четене с разбиране. Microsoft нарича постижението – “основен етап”. В резултат, списание Нюзуик смята, че тази технология, ще “застраши милиони работни места”.
Тези работни места, за момента, са защитени. По-задълбочено проучване на твърденията на технологичните гиганти показва, че техният софтуер все още не е достигнал нивото на хората дори и в тесните граници на изполвания тест за оценка на четенето и разбирането.
Един от изследователите от Microsoft, участващ в проекта, казва, че “хората все още са много по-добри от машините” при разбирането на нюансите на езика.
През 2015 г. Google и Microsoft обявиха, че техните алгоритми са надминали хората при класифицирането на съдържанието на изображения. Използваният тест включва сортиране на снимки в 1000 категории, от които 120 са породи кучета…това е подходящо за компютър, но трудно за хората. Но компютрите все още изостават в сравнение с възрастните и малките деца при интерпретирането на изображения. Google все още цензурира търсенето на снимки по думата “горила”, за да избегне прилагането на термина към снимки на чернокожи.
През 2016 г. Microsoft обяви, че разпознаването на речта е толкова успешно, колкото при хората, наричайки го “историческо постижение”. Няколко месеца по-късно IBM обяви, че хората са по-добри, отколкото Microsoft първоначално е измерил на същия тест. През 2017 от Microsoft отново настояха, че хората и компютрите са постигнали паритет. Досега такъв обаче няма. Най-добрият софтуер все още не може да се сравнява с хората при разбирането на реч в шумни условия или когато хората говорят по различни теми безразборно или с акценти.
Четенето ни позволява да правим открития, да научаваме за света и най-вече да развиваме въображението си. Умение, което може да се окаже безценно. А какъв по-подходящ начин да изживеем една илюзия от прочитането на роман, все пак художествената измислица е лъжата, чрез която казваме дори истини, трудни за споделяне?

About The Author