Прогнози на една IT-икона за развитието на технологиите

 

 

 

_102929525_elonmusk

 

Основателят и собственик на SpaceX и Tesla – Елон Мъск – наскоро направи прогнозите си за развитието на роботиката, изкуствения интелект и машинното обучение. Те от своя страна са както фантастични, така и страховити. Ето и някои от тях:

ДОБРИТЕ:
1. Автомобилът ви сам ще ви кара там, където искате да отидете – дори няма да се налага да посочвате дестинация, колата сама ще знае къде да ви откара в повечето случаи.
2. Няма причини колите на Tesla да не могат да летят.
Според Мъск “това със сигурност е възможно” и още следващото поколение на Tesla Roadster ще може да лети „на къси” разстояния.
Четириместният високоефективен електрически автомобил, който се очаква през 2020 г., ще развива максимална скорост 400 километра в час, като се очаква първите 1000 автомобила да струват приблизително 250 000 долара единият.
Базовият модел ще ускорява от нула до 100 километра за 1,9 секунди и според Мъск, “ще има специален пакет от опции, които ще извеждат автомобила на следващо ниво”.
3. Роботите ще се движат толкова бързо, че ще ви е трудно да ги видите, както е трудно да видите светкавица в небето.

ЛОШИТЕ:
4. Роботите ще правят всичко по-добро от нас.
” Със сигурност ще има драстични промени на пазара на труда. Роботите ще могат да вършат всичко по-добре от нас …Наистина не знам какво точно трябва да се направи. И да ви кажа, това ме плаши най-много.”

ПЛАШЕЩИТЕ:
5. Надпревара във въоръжаването и желанието за най-съвършения Изкуствения Интелект ще предизвикат трета световна война.
Този коментар на Мъск е в отговор на предвиждането на руския президент Владимир Путин, че страната спечелила в надпреварата за най-мощния Изкуствен Интелект, ще стане „владетел на света.”
6. ИИ представлява по-голям риск от Северна Корея.
Мъск публикува предупреждението, придружено от снимка на плакат, на който може да се прочете – “в крайна сметка машините печелят”.
7. ИИ крие сериозен риск за съществуването на човешката цивилизация.
“Имам възможност да се докосна до най-модерния Изкуствен Интелект и смятам, че хората наистина трябва да бъдат загрижени за това, което той може.”, казва Мъск и продължава: “ИИ крие рискове за съществуването на човешката цивилизация. И то по начин, по който автомобилните злополуки, самолетните катастрофи, наркотиците или лошата храна никога не са могли да бъдат заплаха. Разбира се, те са вредни за конкретния човек, но не са вредни за обществото като цяло.Трябва да регулираме развитието на технологията, а не да реагираме след това.”
8. Правителствата ще принудят компаниите да предоставят технологията на ИИ. Дори ако трябва да ползват оръжие, за да го постигнат.
Според Мъск – „правителствата могат да получат разработвания от компаниите Изкуствен Интелект със сила.”
9. “ИИ ще бъде най-доброто или най-лошото нещо за човечеството.”, казва милиардерът-предприемач. Той също така препоръчва книгата “Живот 3.0: да бъдеш човек в епохата на изкуствения интелект” от професор Майкъл Тегмарк (https://www.amazon.com/Life-3-0-Being-Artificial-Intelligence/dp/1101946598)
Струва си да се отбележи, че някои от най-ужасните прогнози на Мъск предизвикват критика от страна на видни лидери в областта на технологиите.
Главният изпълнителен директор на Facebook, Марк Зукембърг, нарича предсказанията за “страшния ден на Мъск” – безотговорни”.
“Има много мнения по въпроса. Аз, лично, съм оптимист”, казва Зукърбърг.
Главният изпълнителен директор на Google също е оптимист – „Определено не се притеснявам за апокалипсиса на ИИ.”
Изглежда само времето ще покаже кой точно е бил прав.

About The Author