Саморазширяваща се саксия

саксия

 

Растеж (Growth) е саморазширяваща се саксия, базирана на техниката оригами. Тя се трансформира и се уголемява с растежа на растението. Уникалната геометрия на саксията, и позволява да се разшири до 5-6 пъти от първоначалния си размер, което прави процеса на присаждане на растението ненужен.

Вдъхновението

Когато гледате обекти в средата, която ни заобикаля, осъзнавате, че има силно прекъсване на връзката между природата и градската среда. Пространствата и обектите, построени от нас са много статични, докато в природата всичко се развива, адаприта, расте, цъфти, умира, абсорбира се и се използва повторно. Нощо не стои на място.

„Размишлявахме над връзката между природата и произведеният обект и трябваше да намерим начин да ги слеем в едно. Създаването на саксия, която се променя с течение на времето, бе нашето решение“, споделили създателите на Growth.

Как работи

Целта на създателите била, да се изобрети обект, който се очаква да  „расте“ заедно с растението. Трябвало е да се пробват различни начини за трансформация, и оригами се оказал идеалният метод, за експериментиране. Те бързо са преминали през много от съществуващите модели оригами. Също така, пробвали и техни собствени, за да разберат кое ще работи най-добре. В резултат на това използвали базов модел от оригами с формата на триъгълник и започнали с изчисленията си от него. Резултатът бил модел, който лесно можел да бъде променян.

Етапи на развитие

За да започнат с процеса на проектиране, трябвало да намерят материал, който може да се разширява с течение на времето. Също така създаденият модел трябвало да има определен и  контролиран начин на държание. Първоначално, те започнали проучванията си върху хартия и установили, че най-добрият резултат бил от модел, изобретен от Рон Реш. Този модел бил податлив на манипулиране, заради геометричната си форма.

Крайният резултат бил невероятна саксия, изработена от полипропилен. Сложната структура е с топлинно запоени краища, има цилиндрична форма и в основата си има мрежа съставена от същия материал, което позволява водата да се изтича.

Growth – Tests from Ayaskan on Vimeo.