5 начина по които изкуствения интелект (AI) влияе на ежедневието ни

AI

През последните години учените постигнаха огромен напредък в областта на изкуствения интелект (AI).

Някои хора свързват AI с роботи с научна фантастика, но в действителност технологията оптимизира и подобрява много ежедневни процеси, което ни позволява да постигнем повече за по-малко време.

Днес AI играе роля в много аспекти от нашето ежедневие. Разработката на AI софтуер е мащабен пазар, а технологията се подобрява непрекъснато. Ето пет начина, по които AI влияе на ежедневието ви:

Социални медии

Експертите прогнозират, че пазарът на социални медии с AI ще нарасне от 633 милиона долара през 2018 г. до 2,1 милиарда долара през 2023 г. Тъй като изкуственият интелект и социалните медии стават все по-разпространени в живота на хората, пресечната точка между двете няма как да бъде избегната.

Социалните медийни мрежи използват AI, за да рекламират по-ефективно на потребителите. Повечето социални мрежи позволяват на маркетолозите да провеждат масивни рекламни платени кампании и без AI те биха изгубили много пари за създаване и разпространение на съдържание за всяка отделна кампания. Въпреки това, технологията за изкуствен интелект може сама да пише творчески реклами в социалните медии. Тези реклами са оптимизирани за генериране на кликвания с реализации и дори могат да включват съкратени връзки и hashtags.

Сайтовете в социалните медии също разчитат на AI за подобряване на потребителското изживяване. Например, Facebook използва машинно обучение, за да разпознава лицата на потребителите в снимки и да предоставя на потребителите персонализирано съдържание. Snapchat използва AI технология за наслагване на филтри, които се движат в синхрон с лицата на потребителите. LinkedIn използва AI, за да дава препоръки за работа и да предлага контакти на своите потребители.

Дигитални асистенти

Дигиталните асистенти като Google Home и Amazon Alexa набраха популярност през последните няколко години. Можете да използвате цифрови асистенти за най-различни цели, но по-долу са някои от най-често срещаните приложения:

  • Диктовка на съобщение
  • Интернет търсения
  • Аларми и таймери
  • Планиране
  • Напомняния
  • Възпроизвеждане на медия
  • Изчисления

Някои дигитални асистенти предлагат и автоматизация за дома, която ви позволява да използвате технологията за управление на вашия термостат, светлини, гаражна врата и други устройства.

Много дигитални асистенти използват AI, за да разберат нюансите на човешкия език. Това позволява на устройствата да обработват цели изречения от потребителя, и да отговарят с естествена реч. Естествените езикови способности ще стават все по-добри и по-добри с времето, докато цифровите асистенти не започнат да звучат точно като хората.

AI и машинното обучение също помагат на дигиталните асистенти да се подобрят, без да се нуждаят от човешка намеса. Например, ако потребител на iPhone каже на Siri, че е направила грешка в отговор на заявка, тя ще се самообучи от тези данни, за да избегне повторението на грешката.

Уеб търсения

Повечето хора използват търсачките по няколко пъти всеки ден. Търсачките съществуват от 90-те години, но наскоро изкуственият интелект започна да трансформира изживяването при търсене в мрежата.

Едно от най-големите приложения на AI в търсачките е да създава алгоритми за класиране. Въпреки че има още много човешка намеса и усилия, участващи в създаването и коригирането на тези алгоритми, много търсачки също използват AI за подобряването им. Това се отразява на резултатите, които виждате на първата уеб страница от търсенето, както и на реда, в който се показват резултатите.

Изкуственият интелект също е важен фактор за контрола на качеството. Маркетолозите винаги се опитват да увеличат класирането на своите уебсайтове в търсенето, а някои хора се опитват да използват съмнителни практики като пълнеж с ключови думи и невидим текст, за да издигнат сайтовете си до върха. Днес търсачките използват AI за намиране и санкциониране на сайтове, които използват тези практики, така че вашите най-добри резултати от търсенето да не са замърсени със страници с лошо качество.

Онлайн магазини и услуги

Ако някога сте пазарували онлайн, има голям шанс изкуственият интелект да е бил част от вашето преживяване. AI играе роля в технологията за цифрови асистенти, търсенето в мрежата и рекламите в социалните медии, които са всички основни компоненти на онлайн пазаруването. Ако видите реклама във Facebook за продукт, който сте търсили в мрежата, то вероятно AI е участвал в даден момент от процеса.

Друга важна функция на AI в онлайн пазаруването са чатботите, които обикновено са на разположение 24 часа в денонощието, за да отговарят на въпроси и да предлагат решения на често срещани проблеми. Въпреки че чатовете не винаги са толкова полезни, отколкото да говорите с чоешки представител, те могат да ви предложат бърза помощ за лесни проблеми.

AI може също да помогне за персонализиране на вашето пазаруване, като събира потребителска информация и данни на трети страни. Ако магазинът за електронна търговия ви дава страхотна препоръка за продукт след първоначалната ви покупка, може да са използвали изкуствен интелект, за да разберат какво още бихте искали да закупите.

Музикални препоръки

Всеки ден изпълнителите качват десетки хиляди нови песни в сайтое за стрийминг на музика като Spotify. Изкуственият интелект играе ключова роля при сортирането на всички тези песни и предоставя на потребителите препоръки въз основа на тяхната история на слушане. Например, Spotify използва машинно обучение за своята услуга Discover Weekly, която предоставя на потребителите персонализирани плейлисти на нова музика всеки понеделник. Това помага на потребителите лесно да намират нови песни и изпълнители и помага на не толкова познатите изпълнители да получат по-голямо внимание.

Spotify също използва AI за обработка на естествен език, който анализира човешката реч. Изкуственият интелект може да търси статии, новини, публикации в блогове или дискусии за песни и изпълнители. С тази информация AI разбира какво чувстват и мислят различните потребители за музиката и музикантите, така че може да им предложи добро персонализирано съдържание.

Извод: AI вече е част от всекидневния ни живот

Дори и да не е очевидно, изкуственият интелект вероятно вече е част от ежедневието ви по много начини. Ако видите насочена реклама в социалните медии, тя може да е генерирана от AI. Когато зададете въпрос на вашия дигитален асистент, AI позволява на технологията да търси в мрежата и да намери най-полезния отговор. Вашите препоръки за продукти при пазаруване, вашите музикални препоръки от Spotify и вашите предложения за приятели в социалните медии могат да бъдат повлияни от изкуствения интелект.

Някои експерти прогнозират, че широкото използване на AI ще доведе до втора индустриална революция. Изкуственият интелект вече е оказал голямо влияние върху много аспекти на ежедневните ни задачи. С напредването на AI технологията, тя ще стане още по-разпространена в ежедневието.

About The Author