Софтуерната индустрия в България върви нагоре

shutterstock_205663729

 

Софтуерната индустрия продължава да расте с двуцифрен ръст, сочат данните от „Барометър 2017“ – годишното проучване за състоянието на сектора на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Очаква се секторът да приключи годината с приходи от 2,3  млрд. лв, което е ръст от 12% спрямо миналата година.

България е част от европейската карта на софтуерната индустрия, като IT секторът у нас е един от най-силните в Източна Европа. Това заяви Доброслав Димитров, основател на „Империя Онлайн“, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Преди десет години софтуерната индустрия представляваше около 0,3% от БВП на България. Към момента делът ѝ достига 3%“, каза той и посочи, че роля за доброто представяне на страната имат многото подготвени кадри и образователните традиции в сектора. – Именно човешкият потенциал е водещ за технологичните компании. В технологичния свят компанията е толкова добра, колкото е добър екипът ѝ.“

Димитров разказа, че първоначалните инвестиции за създаването на играта „Империя онлайн“ са негови и на съдружника му, като възлизат на около 1000 долара. Според него ключово за успеха на играта се оказва решението им да качат дизайна ѝ във форум, още преди самата тя да е завършена.

„Много преди да имаш каквото и да е било, сподели го с целия свят“, съветва експертът и обясни на какво се дължи успехът на „Империя онлайн“. „Когато играта се пусна, няколкостотин души се оказаха готови да я пробват. Във форума се беше сформирало общество, което споделя, критикува и дава идеи.”

По думите на Доброслав Димитров така реално идеите могат да се видят приложени, а не да се коментират само на хартия. Той смята, че зад успеха на даден продукт или компания няма определена маркетингова формула, която да работи във всички случаи, информира investor.bg.

„С напредването на технологиите и появата на нещо ново трябва да се опитваш да си пръв“, съветва експертът и отбеляза, че развитието на гейминг индустрията е значително бързо, като още преди няколко години тя изпреварва филмовата. Той обаче настоява за родителската намеса и контрол при игрите на децата. „Прекаляването с всяко нещо е вредно. Технологиите са инструмент, въпросът е как ще се използва“, смята Доброслав Димитров.

източник: http://financebg.com

About The Author