6 урока от самоук програмист

Урок
Урок 1. Бъговете зависят от теб

Винаги. Ти си направил грешка някъде. Прекарах безброй часове опитвайки се да намеря грешка в някой клас или API, но удрях на камък. Не можех да приема, че аз съм източникът на тази грешка. Печатна грешка, лошо копи/пейст, но всеки бъг е моя собствена отговорност.

В живота е същото. Ако има нещо нередно, проверете просто собствената си история. Не винете някой друг. Няма бъг в Матрицата. Няма никаква повреда във Вселената. Това се дължи на вас. Погледнете се в огледалото и се опитайте да разберете какво сте направили погрешно. И след това го решете.

 

Урок 2. Трябва да се сблъскате с проблема. Заобикалянето му не е вариант

Дори и да не ви харесва, в програмирането, вие трябва да поемете по най-трудният път, просто защото няма други опции. Заобиколните решения са крехки и чупливи. Те могат да решат проблема за момента, но тяхната чупливост ще се прояви точно когато примерно решите да разширите приложението си. Направете нещата по правилният начин, един път за винаги. Ако сте решили да използвате заобиколния път, очаквайте нещата да се взривят в лицето ви, в момента в който най-малко го очаквате .

 

Урок 3. Днешният проблем е смях за утре

Ако учите постоянно, това, което изглежда трудно сега, утре ще изглежда като шега. Не веднъж съм се сблъсквал с „невъзможни“ ситуации с кодирането си. Спомням си чувството на безсилие и безпомощност всеки път, когато трябваше да науча нещо ново. Всеки път, когато се появяваха нови класове или алгоритми, имах чувството, че никога няма да приключа. Но аз го правих.

Урок 4. Добрият фокус изгражда добри неща

Изкушението да приключите с нещо по-бързо, за да го публикувате в AppStore, просто за да получите пари е доста лошо. Десетки хиляди програмисти тръгват по този път. Но ако се вгледате в топ 10 на приложенията, те всички са солидни, проверени, тествани и са съвършени. Бързането не е решение.

Урок 5. Бъди подреден

Ако някога сте писали проект с повече от 5 файла с изходен код, значи знаете, че управлението на тези файлове с програмен код може да бъде кошмар. В този момент,  iAdd има почти 200 файла с изходен код. Би било невъзможно да ги управлявате, без да сте организиран и подреден. Между другото, iAdd е разработен от етапа на идеята, до крайния етап изпълнение, използвайки Assess – Decide – Do (Оценка- Вземане на решение- Изпълнение). Без формализирана методика, проектът не би бил завършен. Никога.

Урок 6. Винаги има начин

Има може би повече от 10 начина за изпълнение на алгоритъм. В ранните си дни като програмист, винаги ме беше страх, че няма да има начин да го направя. Сега се страхувам, че няма да избера най-подходящия начин да го направя. Винаги има по-голям избор, отколкото си мислите, че имате.

 

Всяко предизвикателство е нарастваща възможност, намерете нови възможности в www.iiht.bg