iOS 10 и watchOS 3 – какво ново?

Всяка изминала година, Apple твърди че тяхната iOS актуализация е най-голямата и най-добрата досега. С iOS 10, обаче, това твърдение всъщност е вярно. Тази година чрез фини настройки, iOS вдъхва нов живот на собствените си приложения и прави нещата все по-достъпни.

Но водещите характеристики не са истинският успех тук. Това са малките промени, които въпреки че не са очевидни, са удовлетворяващи и наистина полезни.

Можете да изтеглите iOS 10 в момента на следните устройства: iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE, iPhone 5 и по-новите версии, iPAD mini 2 и по-новите версии, iPAD Air и по-новите версии, iPAD Pro 9.7 и 12.9 и iPod Touch шесто поколение. На iPhone 7 и iPhone 7 Plus тя идва инсталирана.

Приложения с много входни точки

Но тези нови емотикони са само дърветата, криещи се в гората. Когато за първи път инсталирате IOS 10, три промени веднага изпъкват. Когато вдигнеш телефона си, той автоматично се събужда без да се налага да натиснете бутон. Home бутона при заключен екран не работи по същия начин – трябва да го натиснете, за да предизвика Touch ID и отключване на телефона ви. По-забележимото е, екрана в заключен режим е с напълно нов дизайн.

Изчезнали са тапетите, криещи уведомления. Сега, всяко уведомление е един балон, наподобяващи уведомленията на MacOS. Apple обаче може да побере повече информация в тези балончета. Най-добрата част е, че те се разширяват. Ако задържите продължително на уведомление, едно малко бебе интерактивно приложение ще се отвори. Не всички програмистите обаче подкрепят тези джаджи засега, но те имат голям потенциал.

Например, може да натиснете върху съобщение, за да се отвори едно малко приложение за съобщения в текущия разговор. По този начин, може да погледнете в заключения екран, да заредите разговор и да изпратите текст на някого. По-простичко казано, можете да водите разговор с някого, без да се налага да включвате приложението за съобщения или да поставите снимка в Instagram.

Разширения

По същия начин, може да заредите малки джаджи на началния екран. Отново, без да заредите дадено приложение, можете да проверите времето, да отбележите събития в календара и много други. Можете да добавите тези джаджи и както преди, но сега, те са точно тук, на вашия начален екран.

И след това следват всички тези разширения. По същество, Apple разширява пипалата на App Store за много основни приложения. Можете да инсталирате разширения, които да добавят функции на Siri, Messages, Apple Maps, приложението Phone и дори чисто нов начален панел в центъра за управление.

Тази всеобхватна промяна е значителна, тъй като не е нужно да търсите конкретно приложение, за да се направи едно специфично нещо. По този начин, собствените приложения на Apple стават портали за приложения от трети страни.

С iOS 10, може да платите обратно на приятел с помощта на Siri, или да изпратите съобщение на WeChat. В Maps вече може да поръчате превоз, или да разгледате ревюта на ресторанти. С приложението Phone, може да се обадите на най-добрите си приятели чрез Skype.

Това вероятно ще бъде най-голямата промяна в начина, по който използвате приложения, след въвеждането на App Store.

Изработка на сайт

От Messages до Messenger

Apple може да са закъснели за партито, но компанията залага всичко, когато става въпрос за платформата за съобщения. Да, можете да рисувате върху вашите снимки, използвате различни ефекти и дори изпратите ефекти, които заемат целия екран. Хората най-бързо ще открият тези нови функции, тъй като тези функции са вирусни по дизайн.

Но по-впечатлядащи са новите iMessage приложения. След няколко месеца, всичко, което ще бихте могли да направит с някой друг в определено приложение, ще бъде възможно с iMessage. Изпращане на Citymapper маршрут, игра на шах, изпращане на пари, обмен на стикери и много, много повече неща ще оживеят в приложенията за съобщения.

Страхотното на тази функция е, че това са реални местни приложения. WeChat и Messenger са доста ограничени, когато става въпрос за приложения. Разработчиците, използващи уеб технологии за изграждане на “приложения”, ще могат да работят в тези приложения за съобщения на iOS и Android.

Apple поемат по другия път, като прави възможно да сканирате документ с помощта на Scanbot и да го изпратите на някого, без да напускате приложението Съобщения. Това е причината, поради която много хора ще купуват iPhone.

Въз основа на текущото състояние на съобщенията на App Store, разработчиците само накратко са описали всичко, което можете да направите с тези приложения. Това е изцяло ново поле за изява!

Изработка на сайт

Второто пришествие на App Store

Пренасищането от приложения е нещо реално, и е станало почти невъзможно да убедим приятели, които не работят в ИТ сектора, да си инсталират нови приложения. Никой не иска да отиде в App Store вече.

Ясно е, че истинската цел на iOS 10 е съживяване на App Store. Тя започва с простички промени. Прегледът на времето отнема значително по-малко време и разработчиците могат да закупуват реклами при търсене. Apple също така премахва изоставени приложения в App Store, защото както се казва – никой не иска да яде по-застояла франзелка.

И сега, Вие ще можете да инсталирате приложения директно от вашия iMessage разговор или от Apple Maps, докато тези остарели версии на App Store са много по-обезсърчителни.

Нова платформа за изграждане

Дори не сме обсъдили и половината от новите функции в iOS 10 – нови снимки на приложението! Нов Home ап! Нов дизайн на Apple Music! Изтриващи се приложения по подразбиране! Нов център за контрол! Има и още много чисто нови скрити функции. Ако сте очаровани от актуализациите на iOS, то се дължи на разработчиците, които са прекарали месеци работа в многобройни технически прегледи.

Изработка на сайт

watchOS 3

Няма да споменаваме всичките промени на watchOS 3, като вместо това ще се съсредоточим върху три – скорост, смяна на приложенията и смяна на циферблата.

С watchOS 3, любимите ни приложения остават в паметта, така че тя се чувства много по-бърза, когато го стартирате. Колко бързо? – може да попитаме. Почти мигновено, дори и на оригиналния Apple Watch. И може да потвърдим, че вие ​​със сигурност ще усетите разликата в действие.

В допълнение към това, Apple са променили поведението на страничния бутон. Вместо да отваря екрана на приятели, страничния бутон сега ви позволява да превключвате между любимите си приложения в изглед тип Dock. Усеща се като превключвателя за приложения на iOS, но много по-бързо.

Тези две модификации биха върнали много потребители на Apple Watch. Бляскавите дисплеи от своя страна правят твърде трудно използването му – не искате да похарчите 30 секунди в търсене на приложение докато го стартирате. С Dock може да настроите любимите си приложения и да ги използвате когато пожелаете. При бърза нужда, това позволява лесно да ги отворите, зареждат се бързо и работят добре.

Промени

Накрая, смяната на циферблата беше малко тромава при watchOS 2. Вие трябваше да натиснете и задържите върху екрана на часовника си, след което да скролнете надолу, и след това да изберете. Сега, можете да плъзнете наляво и надясно, за да превключвате от един циферблат на друг.

Вместо да използвате един и същ циферблат всеки ден, имате възможност по-лесно да го сменяте, в зависимост от това, с което сте облечени, което ви позволява да превърнете Apple Watch в универсален моден аксесоар. Хората, които обичат да изглеждат различно всеки ден ще обикнат тази функция.

Ако искате да изтеглите watchOS 3, включете вашия Apple Watch, отворете Apple Watch app на вашия iPhone и инсталирайте актуализацията. Това ще отнеме известно време, така че препоръчваме да го направите у дома си, където можете да оставите часовника на кабела за зареждане.