Apple днес представят изключително полезно приложение

Новото приложение на Apple

Новото приложение на Apple – Swift Playgrounds ще научи детето ви да програмира докато се забавлява. То стартира с лесни програмистки техники, но отива и по-далеч, даващо възможност да придвижва човече до остров в небето, за да събира скъпоценности.

Приложението е безплатно. Така че, когато Apple пусне приложението днес в App Store Ви препоръчваме да го изпробвате. То е насочено към децата от началните училища, но възрастните също могат да научат много. Ще имате нужда от новия IOS 10 софтуер на Apple, който също пристига днес. За информация, някои по-стари iPad, като първото поколение на iPad Mini може да не го изпълнят.

Със Swift Playgrounds, Apple иска да създаде един готин инструмент, който дава на хората умения за програмиране, необходими за компаниите в 21 век, където технологиите са част от всеки аспект на нашата работа и личен живот. Разбира се, Apple ще се радва да види утрешните програмисти, подготвени да създават iPhone, iPad и Mac софтуер с техните инструменти за програмиране. Но Swift Playgrounds е толкова добър, че не е нужно да бъдете фен на Apple, за да се възползвате от него.

Защо Swift Playgrounds работи?

Ето защо е добро приложение. Първо, тя опростява сложността на съвременото програмиране, така че можете да започнете бързо. Второ, тя дава конкретни програмни задачи за изпълнение, като управление на анимационен герой чрез различни пъзели, включващи скъпоценни камъни, превключващи ключове и телепортация.

На следващо място, дава възможност за натрупване на опит с мини уроци, които постепенно въвеждат нови понятия и същевременно засилват това, което вече сме научили, като не ни остават да забравим основите. И накрая, то предлага реален код, който ви позволява да научите от играта. Например, какво ще стане, ако се промени стойността на image.center.y от 11 до 15?

Вие можете или не можете да се съгласите с Apple, че програмирането е умение за всеки. В края на краищата, това е компанията, която се опитва да направи телефони и компютри, за които не е необходимо да сте компютърен факир да ги използвате.

Но ако сте наистина заинтересовани от програмирането, Swift Playgrounds ще ви е от голяма полза. То е използвано от големи имена на приложения като Strava, NBA, Slack, Sports Illustrated и Disney. Swift Playgrounds започва анимационна игра, но ако продължите достатъчно напред, можете да се запознаете и с инструмента за разработчици – Xcode на Apple.

Изработка на сайт

Как работи?

При програмиране, Вие пишете кода си в лявата страна на екрана. Swift Playgrounds подсказва по контекст подходящи команди, така че не се налага да търсите из целия речник от опции. Ако направите функция – twoStepsForwardTurnAround (), тя ще се появява като предложен вариант.

Вашите команди контролират човече, наречено Byte, стоящо от дясната страна на екрана. Byte, или едно от другите две човечета, които може да изберете, се скитат около повърхността на остров плаващ в небето. Можете да завъртате и увеличавате картинката, за да получите по-добър изглед на околната среда.

Swift Playgrounds предлага две трудности на игра – за начинаещи и напреднали. Има и отделни модули, наречени предизвикателства, за тези които искат да погледнат отвъд пъзелите и основните форми на Byte. Apple периодично ще добавя нови предизвикателства, за да поддържат интереса. Apple също казва, че повече от 100 училища ще предлагат часове по Swift Playgrounds.

Изработка на сайт

Програмирането все пак си остава сложно

Swift Playgrounds не могат да прикрият факта, че програмирането все пак става все по-сложно. Apple се опитва да направи обектно-ориентирани концепции за програмиране, ясно по аналогия с къщи и чертежи. Имот е функция като “bedrooms = 2”, докато метод е поведение като “turnLightsOn ()”. Това е сравнително ясно. Но тъй като си имаме работа с реален език, ще трябва да научите най-различни видове, модели, методи, функции, променливи и други технологии и термини.

И все пак, Apple върши добра работа, правейки приложението най-достъпно. Встъпителните страници поставят някои основи, след което всеки следващ урок става по-сложен, като идва с инструкции и жокери. В началото може да решавате пъзели наум, но като напреднете, ще видите че е добре да се започне с част от отговора, след това да се усъвършенства за отстраняване на грешки и да се разшири – точно както в реалното програмиране.

Таблица със съдържание ви позволява да се движите последователно със свой собствен темп, като потребителите могат да разпределят своите уроци. Вие научавате Swift докато играете, но уроците са широко приложими във всеки език за програмиране.

Apple отдавна се стреми да получи място в компютърното образование. Програмиране на езика Logo през 1980 година, с помощта на компютъра Apple II, е една забележителна глава от историята на компютърната техника. Swift Playgrounds е достойно продължение на един по-зрял, по-сложен, по-интерактивен и по-подходящ начин за програмиране с модерните компютри.