Десетки хиляди приложения блокирани от FACEBOOK

facebook-lite-ios

Мярката е предприета в отговор на скандалите за изтичане на данни.

Най-голямата в света социална мрежа Facebook е блокирала десетки хиляди приложения, след като през последната година компанията многократно се озова в центъра на скандали, свързани с изтичане на потребителски данни.

В един от най-нашумелите случаи беше замесена британската аналитична фирма Cambridge Analytica, която успя да събере незаконно данни от над 87 милиона потребители на Facebook. Компанията използва тази информация за проучване на политическите предпочитания на избирателите и за да им показва подходящи реклами.

Във връзка с този инцидент Facebook е блокирала десетки хиляди приложения от над 450 разработчици. Компанията е проверила около 1 милион приложения, качени в социалната мрежа, които имат достъп до личната информация на потребителите.

“Сега проучваме това много по-внимателно”, споменават в свое изявление от компанията. От Фейсбук също уточняват, че според новите правила в социалната мрежа, ако потребителят не е влизал в приложението в рамките на 90 дни, то няма да може да получава информация за него. В изявлението също се казва, че работата в социалната мрежа на приложението myPersonality е преустановена.

Извършени са технически анализ на програмите, както и проучване на дейностите на самите разработчици. Компанията казва, че в разследването са участвали стотици хора – адвокати, експерти по обработка на данни, инженери, специалисти в различни области, външни разследващи и др. Освен това администрацията на Facebook е взела предвид исканията на потребителите, съобщено е от вътрешни лица на социалната мрежа.

Собственикът на компанията Марк Зукърбърг по-рано през април трябваше да говори на две изслушвания в Конгреса на САЩ. Бизнесменът увери американските законодатели, че отсега нататък във Фейсбук ще бъдат по-внимателни при обработването на личните данни на потребителите.

Блокирането на приложения може да се случи по редица причини, включително неправилно подаване на информация към Facebook, публикуване на данни без защита на личните данни на потребителите, както и във връзка с други груби нарушения на политиката на социалната мрежа.

ИТ Академия

About The Author