INTEL CORE M- Новият ултратънък чип

INTEL CORE M
Един ултратънък чипIntel Core M

Intel Core M е процесор. Той е първият, който включва ултратънки 14-нанометрови транзистори (предишното поколение бяха с 22nm). Той намалява консумацията на енергия с 60 процента, като големината му е наполовина на неговите предшественици. Това проправя пътя за направата на по-тънки, безшумни таблети и лаптопи, които са без вентилатори, като Lenovo ThinkPad Helix и Envy HP X2.

Intel Core M се доказват, като един от най-енергийно-ефективните процесори за мобилни устройства на пазара. Благодарение на платформата Skylake, която ще залегне в основата на новото поколение процесори, таблетите, които ги ползват ще увеличат производителността си двойно спрямо днешните таблети. Отделно от това, Skylake ще увеличи и графичната производителност на мобилните устройства с до 40%.

Новият процесор не само също ще бъде енергийно-ефективен, но и ще се опита да увеличи поддържания живот на батерията с над един час. Процесорът, освен това, ще поддържа интерфейса USB-C. Това означава, че таблетите, които ще го ползват ще могат да разполагат само с един конектор. Той е за три различни функции: свързване на периферни устройства, свързване с дисплей и зареждане.

Характеристики

Intel планират да предoставят на своите хардуерни партньори възможността за избор на три отделни процесора от Core M платформата си. Всеки един от тях ще е допълнен от HD 5300 графичен чип с базова тактова честота от 100MHz и поддръжка за 1600 МHz LPDDR3L RAM модули. Архитектурите ще са двуядрени. Имената им съответно са: Core M-5Y70, M-5Y10a и M5Y10. Първия работи на 1,1GHz, докато другите два модела са с честота от 800MHz, която в случай на нужда може да бъде динамично повишена до 2 GHz посредством режима Max Turbo.

Характеристиките на всички нови процесори от фамилията Broadwell вече са публикувани наофициалния сайт на Intel. Там не се указват препоръчителните цени на Core M 5Y10c, 5Y31, 5Y51 и 5Y71.

 Няма съмнение, че започва една нова ера. Технологийте се развиват стремглаво и нямаме търпение да видим с какво още ще ни изненадат.