Изкуственият интелект пази Facebook от зловредно съдържание

1_zIkubEJ69fnD1CUnmDH_8g

 

Изкуственият интелект (AI) играе специална роля в политиката на Facebook относно забраненото съдържание. С негова помощ мрежата открива близо 97% от забранените публикации.Без него компанията на Зукърбърг и екип не би могла да се справи с филтрирането на огромния обем от съдържание, става ясно от доклад на социалната мрежа за първото тримесечие, публикуван тази седмица.

Реч на хейтърите, показване на насилие, вулгарност, дори трафик на наркотици и оръжие е блокирано от Изкуствения интелект, преди някой случаен потребител да го види в социалната мрежа. Според Facebook, Изкуственият интелект и машинното обучение са помогнали да се намали значително обема на забраненото съдържание в мрежата.

artificial-intelligence-pr

В шест от деветте категории, наблюдавани в доклада, Facebook наистина е успяла. С помощта на Изкуствения интелект предварително е открила 96,8% от неприемливите публикации и ги е изтрила преди някой да ги е забелязал (в сравнение с 4-то тримесечие на 2018 г., когато те са били около 96%).

Facebook също така използва Изкуствения интелект за идентифициране на съобщения, лични реклами, снимки и видеоклипове, които нарушават правилата за реклама и продажба на забранени стоки като наркотици и огнестрелни оръжия.

512015968.jpg.0

“Благодарение на проактивното проследяване на постове с нарушения, технологията позволява на нашия екип да се съсредоточи върху идентифицирането на тенденциите в начина, по който нарушителите се опитват да заобиколят ограниченията”, коментира вицепрезидентът на Facebook по сигурността Гай Розен.

Друга област, в която Facebook използва Изкуствен интелект, е откриването на спам акаунти. На годишната конференция за разработчици F8 в Сан Франциско Майк Шрофе, технически директор на компанията, съобщи, че Facebook е блокирала над един милиард спам акаунта, повече от 700 милиона фалшиви акаунта и десетки милиони фрагменти, съдържащи провокативно съдържание от всеки един аспект.

Според него, Изкуственият интелект, който ще се развива все повече занапред, е основният източник за откриване и противодействие в тези категории. Ако говорим за точни числа, Facebook е блокирала 1,2 млрд. акаунта през 4-то тримесечие на 2018 г. и 2,19 млрд. през първото тримесечие на 2019 г.

maxresdefault

About The Author