Лидер сред програмните езици и за тази година е Python

code-820275_960_720

Списание IEEE Spectrum публикува тази седмица шестата си годишна класация на езиците за програмиране. Авторите на рейтинга са направил някои промени във вътрешната логика за класиране на езиците, като са взели предвид както общия брой проекти, така и тясната специализация и популярността на езиците в областите на тяхното приложение.Python е лидерът сред тези езици след анализа на всички прегледани резултати впоследствие.

Този подход позволява да бъдат заобиколени две основни пречки пред всеки опит за определяне на популярността на програмните езици: първо – никой не може да погледне през рамото на всеки програмист по света, когато той седне да работи, и второ – езикът, който е крайъгълен камък в една област на програмиране, може да е напълно неподходящ в друга област.

IEEE Spectrum използва 11 показателя и данни от 8 източника в своята класация. След това изданието прилага редица коефициенти за тежест при обработка на резултатите, които са оптимизирани – например, за читатели, които търсят нова работа, или за онези, които искат да се потопят в проект с отворен код на „трети страни”.

code-1076536_960_720

С други думи, коефициентите са създадени, като се взима предвид типичният читател на списание Spectrum и следователно тази оценка е малко по-различна отколкото останалите класации. Въпреки промените обаче, общата картина не е претърпяла значителни промени спрямо миналогодишната класация.

Python е уверен лидер. Популярността му се дължи до голяма степен на огромния брой налични специализирани библиотеки, особено в областта на изкуствения интелект и машинното обучение – например Keras, което е едно от най-мощните решения за „дълбоко обучение”, предоставящо интерфейси за TensorFlow, CNTK и Theano.

code-1084923_960_720

източник: financebg.com

About The Author