Страхотни изобретения от Индия, които могат да променят света

children-876543_960_720

Индия е сред най-големите държави в света и втора по брой на населението. Като такава, тя кипи от креативност и иновация. Именно тук се провежда първата операция по отстраняване на перде на око, от тук води началото си и концепцията за нулата. С фокус върху настоящето, тази публикация на нашата страница представя пет страхотни иновации, които могат да помогнат на хората от цял свят.

 

green-plant-2352478_960_720

Зелен живот – улици, създадени от пластмаса

Подобно на много държави и Индия се бори с огромното количество пластмасови отпадъци. Професорът по химия Раджагопалан Васудеван създаде начин, по който да преобръща този тип материали в заместител на битума – основната съставка в асфалта, използван при полагането на пътища. Известен като „Човекът-пластмаса“, гениалното изобретение на Васудеван вече е намерило приложение в близо 5000 км пътища из 11 щата в Индия.

 

children-306607_960_720

Образование – картонени кутии се превръщат в бюра

В селските райони на Индия ресурсите са крайно ограничени. Училищата са може би най-засегнати. Повечето деца нямат нормални бюра, на които да седнат, а това от своя страна затруднява учебния процес, влошава позата и зрението им. Маркетинговата компания DDB India и организацията с нестопанска цел Aarambh създадоха т.нар. Help Desk – бюро, изработено от стар картон. То изпълнява ролята и на куфарче, в което малчуганите могат да носят пособията си. Струва едва 20 рупии (т.е. около 55 стотинки) , за да се изработи. Help Desk може спокойно да намери приложение и в други страни по света.

 

brain-153040_960_720

Език – дишане се преобразува в говорима реч

На 16-годишна възраст Арш Шах Дилбаги създаде бюджетно устройство (не повече от 80 долара), наречено Talk. То позволява на хората с увреден говор да общуват нормално с всички останали. Изобретението е базирано на промяната в човешкото дишане, използвайки морзовата азбука. Комуникаторът анализира вдишванията и издишванията и ги преобразува в електрически сигнали. Впоследствие микропроцесор ги интерпретира и преобразува в думи. Те, от своя страна, се предават на втори микропроцесор, който ги превръща в реч на всякакъв език.

 

mars-11012_960_720

Вселената – изследването на Марс

Индийската организация за космически изследвания и по-специално – нейният космически кораб Mangalyaan – е в орбитата на Червената планета от 24 септември 2014 г. Той изпраща ценна информация за този извънземен свят, проучвайки повърхността и атмосферата му.

 

businessman-336621_960_720

Зрение и движение – обувки в помощ на хората с увредено зрение

Индийската компания Ducere разработи Lechal – обувки, които направляват хората с увредено зрение. Буквалният превод на името им е „да вървим“. Достатъчно е потребителят да зададе дестинацията си, използвайки специално приложение. След това обувките го информират кога трябва да завие чрез вибрация. Левият завой се означава с вибрация в лявата обувка, а десният — в дясната. Цената на един чифт за слепи е между 40 и 50 долара, което ги прави по-достъпни от повечето стандартни маратонки или кецове на пазара.

Тези иновации са уникално постижение, а Индия има какво още да покаже на света в бъдеще.

автор: Димитър Вълков

About The Author